Vi spelar fotboll, författar och finns även på fb

Aage Radmann får 1,8 miljoner för forskningsprojekt om kvinnlig supporterkultur

Centrum för Idrottsforskning (CIF) har tilldelat Aage Radmann vid Malmö högskola 1,8 miljoner kronor för att under fyra år forska om kvinnliga fotbollssupportrar, ett projekt döpt till ”Det kvinnliga supporterlandskapet”. Fem grundläggande frågeställningar är:

  • Hur många kvinnor respektive män som räknar sig som fotbollssupportrar finns det i dagens Sverige ?
  • Vilken bakgrund har de kvinnliga supportrarna i relation till social klass, ålder och etnicitet?
  • I vilken omfattning deltar kvinnor i den manligt dominerade supporterkulturen och finns det delar av supporterkulturen där det bara finns kvinnor?
  • Hur upplever de kvinnor som är aktiva i det svenska supporterlandskapet sin roll, sitt supporterskap, läktarkulturen och de sociala mediernas roll i skapandet av kulturen?
  • Hur väljer kvinnorna att gestalta sitt supporterskap och är det skillnader mellan hur man väljer att uppträda på läktaren respektive i de sociala medierna?

Läs mer om projektet här!

Ser fram emot att läsa en kortare text där Aage själv närmare förklarar sitt val av projekt. För de som är mer intresserade av ämnet kan jag under tiden rekommendera  och   utmärkta bok om supporterkultur i allmänhet och Hammarby i synnerhet. Där är långa djupintervjuer med några prominenta Bajens fans. OCh känner ni igen namnen så delade de monter med oss i Författarlandslaget på senaste bokmässan. Se recension här av den kände fotbollshistorikern, tilllika Bajensupportern, Torbjörn Andersson

Lämna en kommentar